En rollator er intet mindre end din genvej til at bevare friheden i et liv, hvor bentøjet ikke længere er i topform. Men hvad skal du gå efter, og hvordan ved du, om en model er den rette for dig? Det får du en bedre idé om i løbet af denne guide, og når du er klar til at bestille, finder du hele vores rollator sortiment her.
Morten Larsen rådgiver hver dag Seniorlands kunder, så de kommer hjem med den rigtige rollator, og her får du hans uundværlige råd – så du kan trille flot ud af rollatorstartboksen!
“De fleste kunder, jeg møder, fortæller om svagere muskler, mere usikker balance og dårligere gåevne – og det er det, jeg spejder efter. Men nogle gange er de måske så dårlige, at de vil få langt større glæde af en kørestol – mens andre i virkeligheden kan nøjes med en albuestok, der giver god støtte. For hvis du ikke er ‘dårlig nok’, risikerer du, at en rollator gør musklerne mere dovne, fordi du med en rollator ikke går med sving i armene og får en rigtig belastning. Så selv om jeg rigtig gerne vil sælge en af vores gode rollatorer, vil jeg være sikker på, at det er det rigtige for dig.”
Jeg synes altså ikke, at de der kampvogns-rollatorer er pæne. Er der ikke noget, der er lidt mere enkelt og moderne at se på?
“Jo, bare rolig! Dem, du nævner her, lyder som de klassiske rollatorer, man får via kommunerne. Det er nogle solide modeller, der skal kunne gå i arv fra borger til borger – og derfor skal de holde til lidt af hvert med et minimum af vedligehold. Heldigvis er der sket rigtig meget med designet af rollatorer. I dag ser vi lettere og mere farverige rollatorer, der er nemme at klappe sammen – og som stadig har høj kvalitet.”
“Ofte ender vores kunder med at vælge en anden model end den, de regnede med, de skulle have – netop fordi de får tænkt over deres behov en ekstra gang. Derfor begynder jeg altid med at spørge ind til, hvor tit, de skal bruge rollatoren, om den skal bruges indendørs eller udendørs, og om den fx skal med ud i naturen eller køre på brosten – som er noget, der kalder på lufthjul, der giver den bedste komfort på ujævnt underlag. Alt det er med til at guide dig i retningen af den rette rollator.”
“Generelt bliver rollatorer brugt virkelig meget, når du først har anskaffet dig en – og de lever ofte et hårdt liv med ujævnt terræn, regn og slud og salt på vejene, så de har brug for lidt kærlighed. De skal efterspændes jævnligt, for alt hvad der kan løsne sig, løsner sig med tiden – det gælder også bremserne. Heldigvis kan du tydeligt mærke, når det er tid. Tager du din rollator med i indkøbscentre, har hjulene tendens til at samle hår op, så de bliver træge at gå med. Så de skal renses for ‘hårboller’ – og ja, det er præcis så lækkert, som det lyder…”
Præcis som da du valgte dit livs udkårne, er der nogle detaljer på en rollator, der bare skal passe til dig, for at du får det bedste ud af dine nye hjul.
#1 Sæt dig – og sid godt
Sædet er en vigtig del af rollatoren; det er her, du kan snuppe et hvil, hvis dansen, shoppingen eller eventyret bliver lidt trættende. Når du sidder på sædet, skal dine fødder hvile fladt på jorden – ellers sidder du ikke korrekt. Men da vi jo ikke alle er samme højde, rollatorer typisk i to modeller – en med standard sædehøjde og en med lav sædehøjde. Den lave vil typisk være det rette valg, hvis du er under 160 cm høj. Derfor er det godt at kende din højde, når du vælger rollator – og vi måler dig selvfølgelig gerne, hvis du er i tvivl.
#2 Hold styr på holdningen
Det er essentielt, at din rollator bidrager til en god ryg- og kropsholdning – ellers risikerer du at få en dårligere holdning, end du har nu. Flere rollatorer har omvendte håndtag, der giver en korrekt gang – og hvis sædet tilmed også kan klappes op, så du kan komme helt ind til stellet, så får du en optimal rygholdning. Derudover skal håndtagene indstilles rigtigt. Tommelfingerreglen er, at den øverste del af håndtaget skal flugte med håndleddet, når du står med armene og hænderne ned langs siden.
#3 Kvalitet & kuglelejer
Måske lyder det lidt nørdet, men det giver god mening at tjekke kvaliteten på kuglelejerne på din potentielle rollator. Pris og produkt hænger nemlig uløseligt sammen, og teknikken skal være i orden. Netop kuglelejerne har stor betydning for, hvor nem rollatoren er både at gå med og svinge rundt med. Derfor vil billigere kuglelejer give forhindringer hen ad vejen.
Det er især disse tre ting, der står øverst på vores kunders ønskeliste, når de vælger rollator – er du enig?
#1 Fold ud & rul
Mange af dem, der køber deres første rollator, kører stadig bil, men har måske ikke samme muskelkraft som tidligere. De vil gerne have en rollator, som de kan gå rundt med og tage et lille hvil på, men som de nemt selv kan klappe sammen og lægge i bilen.
#2 Letvægter er lækkert
Den nemme transport betyder også, at der er mange, der efterspørger lettere rollatorer. Både fordi de er nemmere at løfte ind i bilen eller op over kantsten osv., og fordi de ofte er mere strømlinede i designet.
#3 Et hit med hot design
De fleste af er vant til at omgive sig med godt design, og derfor stiller de også krav til rollatorens udseende. De gider ikke den stigmatisering, der kan følge med en rollator, så derfor styrer de udenom om dem, der ligner den ‘klassiske kommunale kampvogn’.
Du finder det hele her
Skriv til os direkte via chatten nederst til højre på siden og få hjælp med det samme. Vi sidder også klar ved telefonen alle hverdage fra kl. 10.00 - 12.00, og vi svarer på mails inden for 24 timer på hverdage.